novinky 

Historie může být zábavná v každém věku: Získejte všeobecný přehled formou, která bude bavit vás i děti

Domácí výuka není lehká pro děti, ani rodiče. Každodenní online rozvrh více či méně oblíbených předmětů bez možnosti vidět se s kamarády, je tou nejtěžší zkouškou. Navíc jedna věc jsou fakta a druhá souvislosti, které často chybí. A přitom právě ty jsou pro rozvoj kritického myšlení stěžejní. Jak ale po tom všem procvičování vzorečků a memorování definic vzbudit u školou povinných ještě zájem o události, které utvářely dnešní svět? Poutavým příběhem! Ten nabízí desetiminutové epizody pořadu Životy slavných, které zachycují osudy významných žen a mužů i dobu, v níž žili. Z nezáživného samostudia se tak může stát zábava, která obohatí celou rodinu. Bez ohledu na to, kdy naposled seděli její členové v lavici. Společnost osobností je navíc mimořádně pestrá – od Přemysla Otakara I., přes Charlese Darwina, Wolfganga Amadea Mozarta a Napoleona Bonaparta, až po Roalda Amundsena nebo Johna Lennona.

Je 26. září. V Basileji, dnes třetím největším švýcarském městě ležícím na obou březích Rýna, dochází k události, která změní dějiny. Nečekané zvraty, jež jí předchází, jsou i v kontextu současného politického dění jen těžko uvěřitelné.  Přesto se nakonec zadaří. Z boje, nebo spíš války o národní suverenitu vychází Češi s hlavou vztyčenou. Za své vítězství vděčí jedinému muži – potomkovi dynastie Přemyslovců. Tou pro národ tolik zásadní událostí je podpis dokumentu, který potvrzuje dědičný vladařský titul. A kromě jiného také výslovně zmiňuje, že volba panovníka je výhradně záležitostí Čechů, a nikomu do ní nepřísluší zasahovat. Psal se rok 1212 a podepsána byla tzv. Zlatá bula sicilská. Co podpisu pozoruhodné listiny předcházelo, kdo byl Přemysl Otakar I. a co všechno musel podstoupit pro to, aby se z Českého království stala opravdová evropská mocnost, sledujte na internetové televizi Mall.tv.

K ostrovu Svaté Heleny, jednomu z nejosamělejších míst planety, připlouvají dvě britské lodě: Northumberland a Myrmidon. První z nich veze drahocenný náklad: malého, 46letého muže ve dvourohém klobouku, kterému ještě nedávno ležel u nohou prakticky celý starý kontinent. Je to Napoleon Bonaparte a kalendář ukazuje 15. října 1815. Teď je bývalý francouzský císař jako zajatec převážen na tohle zapomenuté místo, kde si bude moct stále znovu přehrávat neuvěřitelný příběh, který prožil.  Příběh, který nemá v moderních evropských dějinách obdoby …Při zvuku jména Napoleon Bonaparte se 15 let chvěla celá Evropa. Přesto, když se jako druhý z osmi sourozenců nepříliš bohatého korsického advokáta narodil, zdálo se být jisté, že ho čeká v nejlepším případě běžný život té doby. Jak se dokázal v kolektivu neoblíbený chlapec vzepřít svému osudu, se dozvíte v Životech slavných.

Je začátek 20. století a bílá místa na mapě světa jsou takřka zaplněná. Mezi těch několik, která ještě zbývají, patří mimo jiné i oba vrcholky glóbu: severní a jižní pól. To však už nemá trvat dlouho. Expedici na severní pól totiž začíná chystat norský objevitel Roald Amundsen. Po měsících příprav, nervů a neuvěřitelných zvratů pak 14. prosince 1911 společně se svými čtyřmi druhy točnu opravdu dobývá – ovšem nikoliv tu severní, ale jižní. Později popíše nejsilnější moment svého života těmito, velmi pravdivými, slovy: „Ještě nikdy člověk nedosáhl cíle, který by byl tak diametrálně vzdálený od toho původního.” Jak se to stalo, prozrazuje další z epizod populárně-naučného pořadu.

Kdo byli bratři Ctirad a Josef Mašínovi? Jaký byl svět muže, který si nechával říkat Král Slunce a proslavil se větou „L´État, c´est moi – Stát jsem já“? Co málem zapříčinilo předčasný skon Wolfganga Amadea Mozarta a co s tím má společného město Olomouc? Jak se Jacqueline Kennedy stala ikonou amerických dějin a okouzlila celý svět? Všechny tyto otázky a mnoho dalších zodpoví pořad Životy slavných, který je zdarma k vidění kdykoli a kdekoli na www.mall.tv/zivoty-slavnych.

Komentujte cez Facebook

Related posts